Methode

Onze droom is een wereld waar de productie van consumptiegoederen in balans is met levende natuur en natuurlijke ecosystemen, waar producenten van deze goederen mensenrechten respecteren en dieren die betrokken zijn bij de productieprocessen een goed leven hebben. In die wereld zien producenten van consumptiegoederen het als hun verantwoordelijkheid om producten aan te bieden die passen in een duurzame en gezonde levensstijl.

Let op: op dit moment werken wij op basis van een licentie voor The Sustainability Consortium aan de uitrol van een vernieuwde onderzoeksmethode. Voor veel producten is nu nog slechts te zien of een product een of meer (top)keurmerken draagt en wat dat betekent. De verbeterde, wetenschappelijk onderbouwde methode maakt het straks mogelijk producten eenvoudig met elkaar te vergelijken op duurzaamheid. De eerste resultaten zijn medio 2019 live gegaan. Lees hier meer over deze ontwikkeling.

Om de droom van Questionmark te verwezenlijken kijken we naar vier hoofdthema’s:

Milieu

De invloed die de aanschaf van het product heeft op het milieu, op basis van onder meer de invloed op klimaatverandering, biodiversiteit en waterschaarste.

Mensenrechten

De invloed die de aanschaf van het product heeft op mensenrechten zoals eerlijk loon, eerlijke handel en het recht op vrije vakorganisatie.

Dierenwelzijn

Dit thema is alleen van toepassing op producten waarvan het hoofdbestanddeel dierlijk is. De invloed die de aanschaf van het product heeft op het welzijn van de dieren die bij de productie betrokken zijn.

Gezondheid

Een ‘gezond product’ bestaat niet. Dat wil zeggen: geen enkel product zorgt op zichzelf voor gezondheid. Voor zover een product invloed heeft op onze individuele gezondheid moeten we die invloed altijd zien in samenhang met een levensstijl. Een gezonde levensstijl kan per persoon verschillen. Om te bepalen of een product past in een gezond voedingspatroon volgen wij de richtlijnen van het Voedingscentrum. Lees hier meer over onze methode voor gezondheid.

Overige informatie over de methode

Voor ons onderzoek naar duurzaamheid en gezondheid maken we gebruik van productdata. Lees hier meer over de databronnen en werkwijze. De onderzoeksprincipes die Questionmark hanteert zijn openbaar. Voor meer informatie mail je naar info@thequestionmark.org.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

 

Vernieuwing van de onderzoeksmethode

Meer weten over het initiatief 'Transparant over Duurzaamheid'?

Onderzoeksprincipes

Lees meer over de principes van ons onderzoek