Blog  ›  Wanneer is vis, duurzame vis?

Wanneer is vis, duurzame vis?

31 jan. 2018

Vis vormt voor velen een belangrijk onderdeel van een gezond dieet. Ondanks de vele inspanningen van overheid, producenten en retailers is er nog steeds een aanzienlijke kans dat er aan de vis op jouw bord misstanden kleven. Issues die effect hebben op dier, mens en milieu. Een bewuste keuze kan dus een groot verschil maken.

Keurmerken spelen een belangrijke rol bij de verduurzaming van de visproductie, maar hebben volgens Questionmark ook een remmende werking op vissers of visverwerkers die duurzamer zijn dan de richtlijnen van een keurmerk voorschrijven. Daarnaast is een keurmerk vaak gericht op één issue. Zo zegt een MSC-keurmerk bijvoorbeeld (nog) niets over de mensenrechten in de keten. Houd bij de aankoop van vis dus rekening met de volgende issues:

Mensenrechten

Als je weet waar een vis vandaan komt, kun je achterhalen hoe groot de kans is op kinderarbeid of moderne slavernij. Bij sommige vissoorten is de kans op mensenrechtenschendingen groot. Bijvoorbeeld bij de garnaal uit Thailand of Bangladesh. Een keurmerk die zich hard maakt voor de arbeidsomstandigheden van vissers van wilde vis bestaat nog niet. Alleen het ASC-keurmerk voor kweekvis neemt ook arbeidsomstandigheden mee bij de toekenning van haar keurmerk.

Dierenwelzijn

Alleen voor kweekvissen zijn er richtlijnen die zijn opgesteld ten behoeve van dierenwelzijn. Hierin wordt meegenomen in hoeverre het productieproces van kweekvissen hun natuurlijk gedrag en de gezondheid van de vis beïnvloedt. Ook de invloed van voer op het natuurlijk gedrag wordt hierin meegenomen. Voor wilde vis zijn er momenteel onderzoeken gaande over de verdoving van vis voordat ze verwerkt worden.  

Milieu

Per definitie is wilde vis niet duurzamer dan gekweekte vis. De keten van gekweekte vis is namelijk veel langer dan die van wild gevangen vis. Ook is er bij wilde vis kans op onnodige bijvangsten of de vangst van bedreigde soorten.

Wilde vis

De belangrijkste issues bij wild gevangen vis zijn overbevissing, bijvangst en het aanbrengen van schade aan de zeebodem. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde soorten tonijn die worden overbevist, het vissen met sleepnetten die de bodem kapotmaken of het illegale vissen in bepaalde gebieden.

Het MSC-keurmerk is een topkeurmerk speciaal voor duurzame wildvisvangst en een belangrijke graadmeter om je keuze op te baseren. Het keurmerk ziet er op toe dat het visbestand gezond blijft en niet overbevist wordt, de visserij mag geen significante negatieve effecten hebben op het ecosysteem en de visserij moet goed beheerd worden. Het MSC-keurmerk zet zich niet in voor de verbetering van mensenrechten, slavernij of eerlijke lonen.

Kweekvis

De belangrijkste issues bij kweekvis zijn de effecten op de omgeving, oorsprong van het voer en de opkweek van in zee gevangen vis. Denk bijvoorbeeld aan gekweekte pangasius en tilapia. Voor 1 kilo gekweekte 
tilapia is 3 kilo soja nodig. Om deze vissen te kunnen voeden, is zoveel soja nodig dat daarvoor meer dan 6000 voetbalvelden regenwoud gekapt worden.

Het ASC-keurmerk is een topkeurmerk voor duurzame kweekvis. Het keurmerk ziet er op toe dat de belangrijkste issues worden gecontroleerd. Het ASC-keurmerk controleert ook op de verbetering van mensenrechten, slavernij of eerlijke lonen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

 

Methode

Benieuwd naar de Questionmark methode? Hier lees je meer