Blog  ›  Krokante muesli gezonder en duurzamer

Krokante muesli gezonder en duurzamer

17 okt. 2018

Ovengebakken tarwe- en havervlokken die met behulp van suiker(stroop) of honing worden geclusterd tot kleine brokjes. Vaak aangevuld met gedroogd fruit en noten. Zo ligt krokante muesli in vele verschijningsvormen in het schap. Questionmark ging langs de grote Nederlandse supermarkten en vergeleek krokante muesli’s met rozijnen op kenmerken voor gezondheid en duurzaamheid. Hoopvol kwamen wij naar buiten; er is zeer zeker sprake van onderlinge concurrentie op gezondheid en duurzaamheid.

Een jaar later

In maart 2017 publiceerde Questionmark voor het eerst een Krokante Muesliwijzer. In deze wijzer werden maar liefst 77 krokante muesli’s en granola’s met elkaar vergeleken. Deze oude wijzer vormde de basis voor een nieuwe vergelijking. Deze keer van een specifiekere productgroep (met rozijnen) zodat het vergelijken eerlijker werd. Door terug te blikken kunnen we gemakkelijk inzichtelijk maken welke bedrijven hun producten doorontwikkelen op gezondheid en duurzaamheid en welke onveranderd zijn gebleven. Een interessante steekproef in het schap. Bekijk hier de Krokante Muesliwijzer 1 jaar later.

Supermarkt neemt het voortouw

Waar je misschien verwacht dat vooral de A-merken het voortouw nemen in de ontwikkeling in gezondheid en duurzaamheid zijn het juist de supermarkten die de grootste stappen zetten in de ontwikkeling van hun krokante muesli’s van hun huismerken. Op suikers en vezels is de krokante muesli rozijn van Albert Heijn (#1) het meest verbeterd. Hij bevat 11 gram minder suiker dan zijn voorganger in 2017. Ook de keuze om de AH Basic Crunchy Muesli met 22 gram met suiker en palmolie vlak voor publicatie van deze wijzer uit het schap te halen is prijzenswaardige. Plus en Dirk (1 de Beste) worden gemaakt door dezelfde producent (Superunie) en scoren dus ook gelijk. Ook zij hebben flink hun best gedaan om hun producten te verbeteren en eindigen op een tweede plaats. Crownfield van Lidl blijft van alle huismerken nog wat achter. Overigens scoren muesli’s met rozijnen over het algemeen wat slechter op suiker dan die zonder rozijnen, omdat deze gedroogde vruchtjes van nature best suikerrijk zijn.

Palmolie uit de gratie

De varianten van Kellogg’s, Zonnatura en AH Basic die in de wijzer uit 2017 nog palmolie bevatten zijn inmiddels verdwenen of verbeterd. Bij hekkensluiters Jordans, Ok€ en Molina is er in een jaar tijd weinig veranderd in de samenstelling van hun product. De keuze voor palmolie blijkt onnodig en omdat risico’s op milieu- en mensenrechtenproblemen hier niet kunnen worden uitgesloten, is het een goede ontwikkeling dat er vaker voor duurzamere plantaardige oliën wordt gekozen.

Vezelrijk?

Een goed ontbijt bevat veel vezels. De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid ligt op zo’n 30 tot 40 gram en doorgaans is het niet eenvoudig om er voldoende binnen te krijgen. Krokante muesli helpt je in veel gevallen aan een goede vezelrijke start. Opvallend is wel dat zowel Crownfield als Albert Heijn ongeveer dezelfde hoeveelheid haver- en tarwevlokken bevatten, maar het verschil in vezels groot is. Heeft het misschien te maken met de meetmethode? Wij vroegen de NVWA om reactie, maar hoorden tot op heden nog niets. Stay tuned.

Ontvang iedere maand onze productwijzer

 

Krokante Muesliwijzer

Hoe gezond en duurzaam is jouw favoriete krokante muesli?